Mijn favorieten

Wat verandert er op de woningmarkt in 2024?

Prinsjesdag is weer achter de rug, dé dag waarop de financiële plannen voor het komende jaar bekend worden gemaakt. Ook zijn er plannen bekend gemaakt die betrekking hebben op de woningmarkt. Wat gaat er allemaal veranderen voor (toekomstige) huizenbezitters en wat ga jij daar eventueel van merken? Wij delen de besproken plannen met je.


Jubelton verdwijnt in 2024: Hoe beïnvloedt dit jouw koophuis plannen?

De jubelton, die schenkingen aan kinderen tussen 18 en 40 jaar voor de aankoop of renovatie van een eigen koophuis verruimde, wordt officieel geschrapt in 2024. Als je hiervan wilt profiteren, heb je nog enkele maanden de tijd, aangezien het bedrag dit jaar al was verlaagd tot ongeveer €28.000. Deze verandering kan echter betekenen dat het eigen vermogen dat je kunt inbrengen lager wordt, waardoor duurdere woningen mogelijk buiten bereik vallen.


Belangrijke aanpassingen in hypotheekrenteaftrek voor 2024: Wat betekent dit voor jou?

Een andere significante wijziging betreft de geleidelijke vermindering van de maximale hypotheekrenteaftrek voor inkomens boven €68.507. Dit proces is al enkele jaren aan de gang en zal uiteindelijk resulteren in een maximaal aftrektarief dat overeenkomt met het belastingtarief van de eerste belastingschijf, dat in 2024 37,03 procent bedraagt. Vooral huizenkopers met inkomens boven €100.000 worden getroffen, wat kan leiden tot hogere netto maandelijkse woonlasten, omdat een kleiner deel van de hypotheekrente aftrekbaar is van het belastbaar inkomen. In gebieden met hoge huizenprijzen kan dit leiden tot beperkte betaalbaarheid.

Gelukkig heb je als huizenkoper opties, zoals annuïteiten- of lineaire hypotheken, waarbij hypotheekrenteaftrek geen rol speelt. Als je in staat bent meer eigen vermogen in te brengen bij de aankoop van je droomhuis, is dit ook een ideale manier om de impact van de verminderde hypotheekrenteaftrek te beperken.
 

Woningwaardegrens startersvrijstelling stijgt naar € 510.000

Voor starters op de woningmarkt is er goed nieuws, want vanaf 2024 zal de grens voor de waarde van woningen die in aanmerking komen voor de startersvrijstelling stijgen. De startersvrijstelling (vrijstelling van overdrachtsbelasting) is een regeling die starters ondersteunen bij de aankoop van hun eerste woning. Tot nu toe gold deze vrijstelling voor woningen met een waarde tot €440.000, maar vanaf 2024 wordt deze grens aanzienlijk verhoogd naar maar liefst €510.000. Uiteraard hangen er nog andere voorwaarden vast aan de startersvrijstelling, die lees je op de website van de Belastingdienst.


Bovengrens NHG stijgt naar € 435.000

Op dit moment kunnen mensen gebruik maken van NHG wanneer zij een woning kopen met een maximale waarde van € 405.000. Per 1 januari 2024 wordt deze grens verhoogd naar € 435.000. Bij een hypotheek waarbij aanvullende energiebesparende voorzieningen worden meegefinancierd is de NHG-grens 6% hoger, namelijk € 461.100. Deze verhoging vergroot het bereik van NHG en zorgt ervoor dat een hypotheek met NHG toegankelijk blijft voor veel woningkopers. De provisie die betaald moet worden bij het afsluiten van een hypotheek met NHG blijft komend jaar 0,6% over het hypotheekbedrag.


Extra hypotheek

In 2024 kun je extra hypotheek krijgen als je een woning gaat kopen, afhankelijk van het energielabel. Ook als je een woning wil verduurzamen kun je extra hypotheek krijgen. Verder kunnen alleenstaanden €16.000 extra hypotheek krijgen bij een inkomen boven de €26.000,-.


Betaalbaarheidsgrens verhoogd naar € 390.000

Tot en met 2030 wil het kabinet 981.000 woningen realiseren, waarvan twee derde betaalbaar. Tot dit jaar gold de oude NHG-grens van € 355.000 als maatstaf voor wat als betaalbare koopwoning wordt aangeduid. Door de sterke stijging van de NHG-grens was deze vanaf 2023 losgekoppeld van de betaalbaarheidsgrens. Per 2024 wordt de huidige betaalbaarheidsgrens – in tegenstelling tot de afgelopen twee jaar – gelukkig wel geïndexeerd volgens de consumentenprijsindex (CPI). Dit betekent dat de betaalbaarheidsgrens per 1 januari 2024 wordt verhoogd naar € 390.000. NVM heeft hier flink voor gelobbyd omdat bouwprojecten door de huidige betaalbaarheidsgrens in veel gevallen niet rond te rekenen zijn.


Verwachte koopkrachtstijging en verbeterde huurtoeslag

Het kabinet verwacht dat de koopkracht van een gemiddeld huishouden volgend jaar met 1,8 procent zal stijgen. Bovendien heeft het kabinet besloten om ongeveer 700 miljoen euro te besteden aan het verhogen van de huurtoeslag, zodat zelfs mensen die geen loonsverhoging krijgen, in staat zullen zijn om hun financiën op orde te houden.


Geen plannen voor energiekosten in de begroting

Wat betreft de kosten voor gas en elektriciteit, is er dit jaar geen specifieke ruimte in de begroting voor maatregelen in verband met de stijgende energieprijzen. Dit is een verschil met voorgaande jaren, waarin hieraan veel aandacht werd besteed. Voor huiseigenaren blijft het onduidelijk of er later maatregelen zullen worden genomen om onverwachte prijsstijgingen op te vangen, zoals het geval was met het prijsplafond.

In essentie, Prinsjesdag 2023 brengt enkele directe veranderingen voor jouw huis en financiën, maar grootschalige aanpassingen laten nog op zich wachten. Als je overweegt een woning te kopen, blijft het spannend wat de toekomst zal brengen. Verwacht meer details zodra een nieuw kabinet is gevormd. Deze aankondigingen openen nieuwe mogelijkheden voor zowel starters als doorstromers.